Co warto wybrać do osłodzenia napojów i potraw?

Napisał Ewa Janowska brak komentarzy
Sklasyfikowane w : Tagi : stewia, słodzik
stewia sklep

Stewia to naturalny słodzik. Jest naturalnym cukrem, dawniej uprawianym przez Indian. W Europie poznano ją dopiero na przełomie XIX wieku. Co ciekawe, do Polski na masową skalę trafiła dopiero w 2011 roku. Ze względu na niski indeks glikemiczny jest polecana cukrzykom. Stanowi jeden z najlepszych zamienników cukru. Nie ma żadnych dowodów na jej szkodliwy wpływ na zdrowie. 

Stewia to naturalny słodzik. Jest naturalnym cukrem, dawniej uprawianym przez Indian. W Europie poznano ją dopiero na przełomie XIX wieku. Co ciekawe, do Polski na masową skalę trafiła dopiero w 2011 roku. Ze względu na niski indeks glikemiczny jest polecana cukrzykom. Stanowi jeden z najlepszych zamienników cukru. Nie ma żadnych dowodów na jej szkodliwy wpływ na zdrowie. 

Stewia nie ma kalorii, ponieważ jej liście zawierają glikozydy. Substancje, które nie są trawione przez ludzki organizm. To one odpowiadają za słodki smak. Glikozydy pobudzają kubki smakowe, dzięki czemu czujemy go na języku. 

Stewia ma o wiele bardziej pozytywny wpływ na organizm niż biały cukier. Z tego powodu polecana jest między innymi kobietom w ciąży. Bez obaw mogą ją przyjmować także cukrzycy. Nie jest wskazane jej podawanie dzieciom do drugiego roku życia. 

Nie zawiera  konserwantów, ani szkodliwych substancji. Świetnie sprawdzi się u osób będących na diecie, bo nie posiada kalorii. Można za jej pomocą słodzić herbatę czy kawę. Stewia dostępna jest też w tabletkach. Jej jedna tabletka odpowiada kostce cukru. Kapsułki szybko rozpuszczają się w płynie. Można jej używać do sałatek, a nawet przetworów, ponieważ jest odporna na wysokie temperatury. 

Napisz komentarz

Jaka jest ostatnia litera w słowie jgarc ?

Kanał RSS z komentarzy dla tego posta